Postoji preko 1.000 vrsta piva. Kako izabrati?

hiljadu vrsta piva

Više od hiljadu vrsta piva

U svetu postoji više od hiljadu vrsta piva, koje se dele po boji, vrsti kvasca, ili procentu alkohola. Pivo može biti tamno ili svetlo, letnje ili zimsko, „ejl” ili „lager”, bezalkoholno ili alkoholno, a to su samo neke od grubljih klasifikacija popularnog napitka.

Zadatak pravljenja podele piva namučio je čak i stručnjake, koji su utvrdili nekoliko osnovnih kriterijuma podele. Po boji, pivo može biti svetlo, crveno, tamno ili crno. Boje raznih vrsta piva variraju od svetlozlatne, preko crvenkaste i braon, pa do crnih nijansi. Tamnu boju daje prženi slad ili karamel. Najpoznatija tamna piva sa jakom penom jesu „Porter” i „Stout”, a najpoznatije među njima je “Guinness”. Crna piva imaju sladunjav ukus i dobro idu uz deserte. U malim količinama preporučuju se pred spavanje.

Postoji i podela piva na „lager” i „ejl”. Prva vrsta dobija se hladnim vrenjem pri malim temperaturama. Izuzetno je punog i gorkog ukusa, sa velikom primesom hmelja i stabilnom penom. Tipovi „lager” piva su: plzenski, bečki i minhenski, koji se razlikuju prema tvrdoći vode i boji slada. „Ejl” pivo proizvodi se sa čistom kulturom pivskog kvasca, toplim vrenjem. Pije se toplo, a pri točenju ili ne stvara penu, ili stvara bogatu i gustu penu. Pomalo podseća na vino jer je slabijeg ukusa od „lagera”.

Ostali različiti tipovi piva su: “Mild”, “Bitter”, “Pale”, “Brown”, “Old”, “Barley wine”, “Scottish”, “Irish”, “Root”… Postoje i piva sa vinskim ili voćnim mirisom, a to su: “Lambic” “Gueuze”, “Faro” i druga.

Izvor: www.valjevskapivara.rs

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.