Alkoholizam se u Holandiji leči pivom!

Holandija pivo

U Holandiji se sprovodi neobičan tretman za lečenje od alkoholizma – iako se smatralo da je zlatno pravilo odvikavanja od pića apstinencija, holandski lekari dozvoljavaju svojim štićenicima i do pet litara piva dnevno.

Beskućnici i alkoholičari jesu neizbežan deo svakog društva. Izuzetak nije ni bogata Holandija. Zbog toga su njeni lekari odlučili da pomognu tim ljudima.

Centar Maliban, udaljen 20 kilometara od Amsterdama, pre godinu dana otvorio je svoja vrata beskućnicima koji su teški alkoholičari, koji u centru dnevno mogu da popiju i do pet litara piva.

“Za grupu takvih ljudi, koji su decenijama zavisni od alkohola, a pri tom i beskućnici, bez porodica, … za takvu grupu najtežih zavisnika, smatram da apstinencija, bar u ovom periodu njihovog života, nije realna i da joj ne treba težiti“, izjavio je vođa programa, psihijatar Judžin Šouten za nemački državni radio “Dojče vele”.

Zbog toga Judžin svojim štićenicima dozvoljava da piju alkohol, ali uz određena pravila. Prvo, pivo mogu piti samo u okviru ustanove. I to po litar na sat. Prvo piće mogu da naruče već u 7.30 ujutru, a poslednje u 21.30 uveče.

“Moji roditelji su umrli jako mladi. Ja sam tada bio samo razmaženi tinejdžer. Prvo sam počeo da pušim travu, a nakon duvanja, na red je došlo piće. Sada imam ženu i 20-godišnjeg sina. On me mrzi zato što pijem i što često završim u zatvoru“, priča Maršal van Zajteren jedan od teških alkoholičara, koji su se priključili tom programu.

“U okviru našeg programa, štićenici konzumiraju samo lakša piva. Zbog toga možemo i lakše da im priđemo i urazumimo ih. Primećujemo da se njihovo psihičko stanje popravlja, ali i fizičko. Kod nas dobijaju tri obroka na dan”, kaže Judžin Šouten.

Program preuzet od Kanađana, malo je prilagođen i prvi put primenjen u Evropi. Nakon godinu dana, lekari su zadovoljni jer ne očekuju čudo. Za njih je dovoljno da štićenici nakon tretmana makar smanje količinu alkohola koju unose i počnu pristojnije da žive.

Sličnog mišljenja je i Maršal, koji kaže da ne misli da će zauvek prestati da pije.

“Probao sam da ostavim alkohol mnogo puta, ali mislim da sam se samo zavaravao. Ovo je za mene najbolje rešenje, jer uspevam da alkohol držim pod kontrolom. Takođe, ovde jedem zdravije. A hrana je jako važna. Prvo jelo, pa onda piće”, poručuje on.

Izvor: B92.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.