Arigo Saki – Festival BARF

Festival BARF

BARF 2015 – Beogradski autorski rok festival

Razgovaramo sa Aleksandrom Karadžićem, koji je u narodu poznatiji kao Arigo Saki, gitarista, kompozitor i tekstopisac benda Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi, a ujedno i portparol Udruženja rok muzičara Srbije i festivala BARF.

Pivo.RS: Festival BARF je prvi put održan 2011. godine i ove godine slavi prvih 5 godina postojanja. Šta se desilo za to vreme kada su u pitanju mladi rok bendovi?

Arigo Saki: Za prvih 5 godina festivala, pobednici ili finalisti su, nažalost, još uvek na medijskim marginama. Njihova aktivnost se uglavnom svodi na veliki broj koncerata na sličnim festivalima kao što je BARF ili na svirke u manjim rok klubovima, ali se tu uglavnom sve i završava. Problem je, generalno, zatvorenost medijskog prostora i nemogućnost da se njihov rad predstavi širem auditorijumu. Sa druge strane, nisu ni mediji uvek krivi, ima dosta krivice i kod samih bendova, koji su prilično pasivni i misle da je dovoljno da postave neku vest ili fotografiju na društvene mreže.

Pivo.RS: Festival BARF je “Beogradski autorski rok festival”. Da li ima novih rok autora kod nas?

Arigo Saki: Osnovni cilj festivala i jeste da predstavi nove i mlade autore, i njih ima, ali nažalost, ne u onolikoj meri koliko smatramo da bi trebalo da ih bude. Na našim prostorima je poslednji autorski trzaj bio devedestih godina, a od tada, autorstvo postaje skoro zaboravljena kategorija. Pesme novih i mladih autora se često pišu na osrednjem engleskom jeziku, a muzika je uglavnom nešto što se već čulo prilično puta. Ono što je interesantno je to, da u produkcijskom smislu skoro sve pesme zvuče jako dobro i kvalitetno, ali dobra pesma nikada nije bila samo produkcija. Zaključak je, da u tehnološkom smislu mladi bendovi jako brzo napreduju, ali u autorskom ne. Naša misija je upravo da im pomognemo u tom segmentu. U tom smislu, moram da pomenem i institucije koje nam svesrdno pomažu da ostvarimo taj cilj, a to su: SOKOJ, PI (prava izvodjača) i sekretarijat za kulturu Beograda.

Pivo.RS: Udruženje rok muzičara Srbije – URMUS, inače organizator festival BARF, postoji od 2009. godine, i ove godine je dobilo svog 1000-og člana, da li je 1000 članova malo ili mnogo za 6 godina postojanja?

Arigo Saki: Za nas je malo, ali s obzirom u kakvim uslovima radimo, verovatno je i mnogo, jer Udruženje još uvek nema reprezentativni status, i postoje prilični otpori da udjemo u insitucionalne okvire, jer nekome ko vodi računa o tome, verovatno odgovara da se ništa ne menja na bolje kada je u pitanju rok muzika. Naš cilj je da to promenimo i da se izborimo za status za koji smatramo da nam pripada.

Pivo.RS: Šta URMUS danas nudi svojim članovima?

Arigo Saki: Pored mogućnosti da sviraju na našoj mini rok sceni u okviru prostorija Udruženja u Mutapovoj 12 u Beogradu, od ove godine svim članovima nudimo mogućnost da se predstave na našem web sajtu sa svojim profilima kao i mogućnost digitalnog objavljivanja svojih pesama, bilo da su to kompletni albumi ili pojedinačne pesme. Pored toga, svim našim članovima stojimo na raspolaganju i za druge vrste informacija: zaštita autorskih prava, prijavljivanje autorskih dela kao i mogućnost raznih beneficija kada su u pitanju kupovina muzičke opreme, snimanje pesama, prevoz, prostorije za vežbanje i tome slično.

Pivo.RS: URMUS je poznat i po jako velikom broju humanitarnih akcija, da li možete da navedete neke?

Arigo Saki: Naše Udruženje je do sada organizovalo preko 300 humanitarnih koncerata i koristim ovu priliku da se zahvalim svim grupama koji su do sada učestvovale na njima. Na tim koncertima su prikupljena značajna sredstva, tako da se trudimo da se uvek odazovemo svima kojima je to najpotrebnije. Mislim da nije neophodno da navodimo sve akcije, ali bi napomenuo da će i ovogodišnji festival BARF imati i humanitarni karakter, jer ćemo zajedno sa umetničkom školom “Fortuna Rota” prikupljati dobrovoljne priloge za pomoć deci bez roditeljskog staranja i deci ometenoj u razvoju, u okviru projekta “Krug sreće, rokerska žica za nasmejana lica”.

Pivo.RS: I na kraju, recite nam nešto o ovogodišnjem BARF-u i finalistima festivala?

Arigo Saki: Na BARF se ove godine prijavilo preko 80 bendova, a od toga je 48 ušlo u zvaničnu konkurenciju. Svi ti bendovi su objavljeni na našem sajtu http://urmus.rs.
Stručni žiri URMUS-a je od 48 bendova izabrao 8 koji će nastupiti na finalnoj večeri, i to su: Random, Counterfate, Eshaton/Есхатон, Diffraction, Skulch, Microwave, Violet i Trnje. Pored zvaničnog festivalskog nastupa, imaćemo i dva benda u revijalnom delu, inače članove našeg Udruženja od samog početka, a to su grupe: Pop Star i Amnezija. Koncert se održava 13. 12. 2015 godine u Domu omladine Beograda u sali Amerikana od 19.30 časova. Ulaz je besplatan i pozivamo sve čitaoce vašeg portala, da nam se pridruže u što većem broju jer gde je rok muzika tu je i pivo!

Pivo.RS: Za kraj nam recite, da li naši rok muzičari imaju svoje omiljeno pivo?

Arigo Saki: Mislim da su našim rok muzičarima sva piva omiljena, tako da ne bih mogao nijedno posebno da izdvojim, ali ono što je sigurno, jeste, da imaju samo jedan omiljeni portal o pivu, a to je PIVO.RS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.