Nišville 2017

Nišville

700 izvođača, 120 koncerata i 12 bina na najvećem regionalnom džez i bluz festivalu

Internacionalni niški jazz festival „Nišville 2017“ održava se od 10. do 13. avgusta na Tvrđavi, a na ovogodišnjem, 34. izdanju festivala, biće izvedeno 120 koncerata i nastupiće oko 700 izvođača.

Neka od najvećih imena koja ove godine stižu na Nišville nastupiće, naravno, na najvećoj bini od njih ukupno dvanaest – Earth & Sky Stage-u. Program će otvoriti Nišville Tango Big Band Project, a nakon toga očekuje se nastup Bisere Veletanlić i Vasil Hadžimanov Benda, kao i svetske zvezde i gremi dobitnice Patti Austin, koja će na ovogodiđnjem Nišvillu pevati i u čast legendarne Elle Fitzgerald. Prve večeri festivala nastupiće i Tony Momrelle, jedan od vodećih britanskih r&b-soul pevača današnjice.

Dan kasnije nišku publiku očekuje tribjut Čarliju Parkeru, i to u izvođenju legendarnog bubnjara Ala Fostera i njegovog benda, kao i nastup američke fank basistkinje i pevačice Nick West. Kraj programa na mejn stejdžu drugog dana festivala proteći će u rege ritmovima – pretposlednji će na binu izaći čuveni muzičar Alpha Blondy, dok će program drugog dana festivala zatvoriti beogradski sastav Del Arno Bend.

U subotu, 12. avgusta, na nišku Tvrđavu iz Amerike stiže višestruko nagrađivani džez muzičar Tom Harrell, iz Australije energični sastav Visions of a Nomad, a iz Nemačke džez trubač i kompozitor Frederick Köster. Ipak, sa podjednakom pažnjom očekuje se nastup jedne regionalne zvezde – Darka Rundeka, koji će sa svojim ponovo okupljenim sastavom Apocalypso Now zatvoriti subotnji program.

Alternativni rok sastav E-Play prvi će izaći na glavnu binu poslednje večeri festivala, čije će zvezde još biti Rambo Amadeus, Tbilisi Big Band i holandska saksofonistkinja Candy Dulfer sa svojim bendom, dok će ovogodišnji program Earth & Sky Stage-a zatvoriti lokalni bend Very Naiss, koji se publici pre tri godine premijerno predstavio baš na Nišvillu.

Neka od imena koja će nastupiti na Air Stage-u, bini posvećenoj bluzu, biće valjevski Pilot Blues Band, The Gamblers iz Sremske Mitrovice, Dixieland Band Čakovec, novosadski Šinobusi i Di Luna Blues Band iz Beograda.

Na Midnight Dance Stage-u, osnovanom 2015. godine i smeštenom na bedemu Tvrđave, niškoj publici će se i ove godine predstaviti nekoliko jazz, soul i funk DJ-eva: holandski Maestro, pomenuti Tony Momrelle sa DJ Cekom, Rainer Trüby (Nemačka), dok će od domačih izvođača nastupiti, između ostalih, Master Flow, Funky Junkie i Peppe.

Iz Kanade na Open Stage stiže džez basista Artie Roth sa svojim bendom, iz Švajcarske saksofonista Muhi Tahiri sa prijateljima, dok će se na besplatnom Youth Stage-u, kao i na Welcome Stage-u na samom ulazu u Tvrđavu, i ove godine tokom sva četiri dana festivala publici predstaviti nekoliko mladih, neafirmisanih bendova iz zemlje i inostranstva.

Uoči festivala, 08. i 09. avgusta na River Stage-u nekoliko domaćih i regionalnih bendova će, kao i prethodnih godina, odati počast slavnom Šabanu Bajramoviću, a pored mnoštva izvođača koji će, uz ovu, nastupati na još 11 bina, ovogodišnji Nišville obilovaće i pratećim programom – na Movie Stage-u organizovaće se gledanje filmova sa džez tematikom, za najmlađe ljubitelje dzeza tu su radionice Jazz for Kids, a od ove godine novina festivala je i Jazz Theater – jedinstveni prateći teatarski festival, čije predstave oslikavaju snažnu vezu sa muzikom.

Ulaznice za ovogodišnji Nišville Jazz festival mogu se kupiti preko mreže Eventim po sledećim cenama: 3.000 dinara (komplet), 1.200 dinara (pojedinačne ulaznice), 4.500 dinara (VIP komplet) i  1.800 dinara (VIP pojedinačne ulaznice). U prodaji su i polukompleti – ulaznice za dva dana (polukomplet 1 za četvrtak i petak, 10 i 11.avgust i polukomplet 2 za subotu i nedelju, 12 i 13.avgust) po ceni od 1.800 dinara.

Na dan početka festivala, 10.avgusta komplet ulaznica iznosiće 4.000 dinara, pojedinačna ulaznica 1.500 dinara, VIP Komplet 5.500 dinara, a VIP pojedinačna ulaznica koštaće 2.500 dinara. Polukomplet ulaznica za dva dana će koštati 2.200 dinara.

Inače, ovo je poslednje izdanje Nišville festivala sa besplatnim ulazom u Tvrđavu – zbog ograničenog budžeta i sve bogatijeg pratećeg programa festivala, od sledeće godine cena ulaska na festival iznosiće 1 evro.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’pivo_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.