Dokaz da je pivo zdravo

Pivo je zdravo

I nauka dokazala da je pivo zdravo

Jedna čaša piva dnevno poboljšava rad srca i protok krvi, a pozitivno utiče i na fleksibilnost arterija, pokazuje nova studija.

Naučnici su otkrili da je protok krvi do srca znatno bolji par sati nakon ispijanja čaše piva, ali i da bezalkoholno pivo nema ovakve efekte na organizam, piše “Dejli mejl”.

Ovo istraživanje sprovedeno je u Grčkoj, a prethodne, slične studije pokazale su da umereno konzumiranje piva štiti od srčanih oboljenja.

Rezultati istraživanja u kome je praćen rad kardiovaskularnog sistema nakon konzumacije piva, upućuju na to da ako pijete jednu čašu piva dnevno, umanjujete rizik od infarkta za čak 30 odsto.

Učesnici u studiji bili su 17 muškaraca nepučaša, starosti od 20 do 30 godina. Kod svakog od njih praćeno je stanje kardiovaskularnog sistema sat do dva nakon konzumiranja 400 ml piva. Nakon toga, na istim učesnicima testirano je bezalkoholno pivo i votka.

Na iznenađenje istraživača, rezultati su pokazali da sva tri pića imaju pozitivne efekte na fleksibilnost arterija, ali da pivo ipak najpovoljnije deluje na organizam.

Kao objašnjenje za to, istraživači navode da je kombinacija alkohola i antioksidanasa koji se nalaze u pivu krucijalna kada je reč o pozitivnom uticaju na zdravlje, ali i da tamno pivo ima najbolje efekte.

Iako prekomerna konzumacija alkohola povećava rizike od srčanog napada, umereno unošenje ovog alkoholnog pića je preporučljivo.

mondo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.