Degustacija i ocena piva

O pivu

Degustacija piva – umetnost i nauka ocenjivanja

Pivo, omiljeno piće miliona ljudi širom sveta, nije samo za osveženje. Degustacija piva je umetnost koja omogućava pravim ljubiteljima da istraže bogatstvo ukusa, mirisa i boja koje svaka boca nudi. Da biste u potpunosti uživali u ovom piću, važno je razumeti kako se pravilno degustira i ocenjuje pivo.

Priprema za degustaciju

Prostor za degustaciju piva treba da bude dobro osvetljen kako biste mogli pravilno oceniti bistrinu i boju piva. Mirisi iz okoline ne smeju ometati vaša čula, zato je važno izbegavati jake mirise. Čaše koje koristite moraju biti savršeno čiste i bez ogrebotina. Idealna temperatura za degustaciju piva je između 22 i 25 stepeni celzijusa, što omogućava da se sve arome pravilno osete.

Proces degustacije

Pre otvaranja boce, proverite rok trajanja i prisustvo taloga u boci. Osetite bocu, ali ne preterujte sa hlađenjem. Ledeno pivo može prikriti bogatstvo aroma. Kada otvarate bocu, obratite pažnju na penu i ugljen-dioksid. Pivo ulijte tako da klizi niz unutrašnjost čaše, a zatim ispravite bocu da dobijete i penu na vrhu.

Prvi korak je mirisanje piva odmah nakon točenja. Osetite arome slada, hmelja i dodatnih nota poput limuna, cveća ili sveže pokošene trave. Nakon mirisanja, uzmite veći gutljaj piva. Pivo se ispija u većim gutljajima nego vino kako bi se osetila puna aroma. Osetite kako pivo klizi niz grlo, bez mućkanja u ustima.

Ponovo pomirišite pivo nakon nekoliko minuta, jer neke arome dolaze do izražaja kasnije. Za resetovanje čula možete koristiti nezasoljene krekere ili običan hleb.

Ocenjivanje kvaliteta piva

Ocenjivanje piva podrazumeva nekoliko kategorija. Metoda koju je razvio Fred Ekart, jedan od najpoznatijih stručnjaka za pivo, koristi se za detaljnu analizu. Kategorije su:

  1. Izgled (maksimum 3 boda): Ocenjuje se izgled i stabilnost pene, prisustvo sedimenta na dnu boce i izgled piva u čaši
  2. Miris (maksimum 4 boda): Ocenjuju se opšti miris, bouquet i prisustvo mirisa hmelja
  3. Ukus (maksimum 10 bodova): Ocenjuje se kvalitet hmelja, odnos slada i alkohola, karakter piva, ukus koji ostaje u ustima i gustina
  4. Opšti utisak (maksimum 3 boda): Sveukupni utisak koji pivo ostavlja

Ukupan zbir bodova iz ovih kategorija daje ocenu kvaliteta piva, sa maksimalnim brojem od 20 bodova.

Uživanje u degustaciji

Degustacija piva je više od običnog ispijanja – to je putovanje kroz bogatstvo ukusa i aroma. Bez obzira da li ste početnik ili iskusan degustator, pravilna tehnika omogućava vam da otkrijete sve slojeve ovog popularnog pića.

Uživajte odgovorno u svakom gutljaju i dozvolite svojim čulima da otkriju sve što pivo nudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.