Sastav i poreklo piva

Pivo

Pivo – sastav i poreklo dragocene tečnosti

Pivo je jedno od najstarijih i najpopularnijih alkoholnih pića na svetu. Njegov sastav i bogata istorija čine ga pićem koje privlači ljubitelje iz svih društvenih slojeva. Da bismo bolje razumeli pivo, važno je da se osvrnemo na njegove osnovne sastojke i istorijsko poreklo.

Sastav piva

Pivo se sastoji od četiri osnovna sastojka: voda, slad, hmelj i kvasac. Svaki od ovih sastojaka igra ključnu ulogu u stvaranju krajnjeg proizvoda.

  • Voda čini oko 90% piva i utiče na njegov ukus i kvalitet.
  • Slad, najčešće ječmeni, daje pivu boju, telo i deo ukusa. Ekstrakt piva pretežno čine ugljeni hidrati, a u manjoj meri proteini, aminokiseline i glicerini.
  • Hmelj dodaje gorčinu i aromu, a takođe deluje kao prirodni konzervans.
  • Kvasac je odgovoran za fermentaciju, proces u kojem šećeri iz slada prelaze u alkohol i ugljen-dioksid.

Udeo etanola u pivu varira zavisno od vrste piva. Lager piva, na primer, sadrže između 3-5% alkohola, dok ječmena vina mogu imati više od 8%. Bezalkoholna piva imaju manje od 0,5% alkohola. Ugljen-dioksid u pivu doprinosi njegovoj svežini i penušavosti, a stabilnost pene zavisi od koncentracije i hemijskog sastava neprevrelog dela ekstrakta.

Istorija piva

Prema arheološkim nalazima, pivo se proizvodilo još pre 7000 godina p.n.e. u starom Babilonu. Tadašnji recepti koristili su ječmeni šećer i pšenicu, a Babilonci su imali čak 16 različitih sorti piva. Proizvodnja piva se iz Babilona proširila na Egipat, Persiju, Grčku i Rim.

Egipćani su proizvodili pivo još 2000 godina p.n.e, a od njih su veštinu pravljenja piva preuzeli Grci i Rimljani. Pivo tog doba bilo je prilično različito od današnjeg, jer nije sadržalo hmelj, već su se koristile različite trave poput pelina, lupina, gloga i šafrana, što je davalo kiseli ukus.

Uvođenje hmelja u proizvodnju piva, prvi put zabeleženo u Novgorodskoj Rusiji, predstavljalo je revoluciju u tehnologiji pivarstva. Hmelj je omogućio bolju konzervaciju piva i obogatio ga aromama koje danas prepoznajemo.

Razvoj pivarstva

Razvoj parne mašine i drugih tehničkih dostignuća u 19. veku omogućio je industrijalizaciju proizvodnje piva. Mašine za hlađenje su omogućile bolju kontrolu fermentacije, što je rezultiralo doslednijim kvalitetom piva. Male zanatske pivare postale su velike fabrike, a pivo je postalo dostupno širom sveta.

Mnogo više od osvežavajućeg napitka

Bogati sastav i fascinantna istorija čine pivo jedinstvenim pićem koje se proizvodi i konzumira već hiljadama godina. Bilo da uživate u laganom lageru ili bogatom ječmenom vinu, svaka čaša piva nosi sa sobom delić ove fascinantne priče.

Konzumirajte odgovorno i uživajte u svakom gutljaju odabranog piva!

One comment

  • majk

    Osnovni sastojci piva su voda, jecmeni slad, hmelj i kvasac. A ugljen dioksid i alkohol(etanol) su nusprodukt fermentacije, proces u kome kvasac konzumira jednostavne secere iz sladovine i stvara etanol i ugljen dioksid…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.